Gastenboek

Laat onder de foto een reactie achter over uw ervaringen met
de Wandeling door de Vijfhoek

groep in de vijfhoek

 

40 thoughts on “Gastenboek

 1. Leuk, deze wandeling! Met een groepje ‘buren’ heb ik deze wandeling mogen doen en ik heb weer veel nieuwe dingen gehoord! Ik heb een beter beeld van hoe de Vijfhoek is geworden tot wat het nu is.

  Jan weet heel veel èn het ook nog eens mooi te vertellen.

  Petra
  18 mei 2016

 2. Beste Jan,
  Op zondag 29 mei 2016 heb jij ons een prachtige en informatieve middag bezorgd. Het was bijzonder om voor mijn moeders 70ste verjaardag een rondleiding door de Vijfhoek te krijgen, een privé wandeling met mijn ouders, mijn man en ik. Het interactieve aspect, de mogelijkheid om veel vragen te kunnen stellen en de ontspannen sfeer maakte het tot een feestelijke beleving. We hebben zo het idee dat we het nog maar een keer gaan doen want je hebt nog veel meer verhalen te vertellen dan dat de tijd toeliet. We verheugen ons op een volgende wandeling!
  Warme groet,
  Aukje, Han, Miep en Richard

 3. De korte versie van de stadswandeling is leuk voor kinderen en de ouders! Dank je wel Jan!
  Pieter Marielle Donna Dano
  19 juni 2016

 4. Op een koude maar zonnige dag heb ik deze stadswandeling mogen meemaken onder bezielende leiding van Jan Hoving. Wat een prachtig stukje Haarlem en wat een charismatische verteller! Ik heb er geweldig van genoten en ben benieuwd naar nog meer verhalen van deze boeiende man! Dank je wel Jan!
  Lieve groet Trudi
  21 juni 2016

 5. Jan, je hebt er een leuke, mooie en informatieve wandeling van gemaakt. Met allemaal Haarlemmers van Haarlem Lichtstad wist je ons met je anekdotes te boeien. Hoewel we allemaal zeer regelmatig door de Vijfhoek lopen merk je nu nog beter wat een mooie buurt het is. Wij kijken met andere ogen naar deze buurt die al eeuwen vele ups en downs heeft gekend maar misschien op dit moment wel op zijn mooist is. Met zulke enthousiaste buurtgenoten zoals jij is dat niet zo verwonderlijk.
  7 juli 2016

 6. Jan, wat een heerlijke wandeling, door de manier hoe je de geschiedenis en informatie overbrengt maak je iedereen enthousiast. ik heb heel wat uurtjes in de vijfhoek meegemaakt en ben blij dat ik over deze indrukwekkende buurt nog veel meer heb geleerd.
  28 augustus 2016

 7. Hoi Jan,
  Wat een boeiende vertelling op deze zomerse Vijfhoek wandeling. Wat weet je veel over zoveel diverse zaken. Een erg goeie route met beknopte uitleg. Het gonst nog na in mijn oren maar je enthousiasme straalde er vanaf. Prima en heel veel opgestoken. Heel slim met die plastic kaarten, ik denk in beelden dus met de voorstellingen waan je je echt over zandpaden en kade kanten. Ik heb genoten. Een groet van Maria Roozen, 21 september 2016

 8. Dag Jan. Dank voor je leuke en enthousiaste rondleiding door je eigen buurt. Ik kende de Vijfhoek wel enigszins, maar je bracht me een stevig historisch verhaal waardoor de start en de ontwikkelingen in de Vijfhoek mij veel duidelijker werden. Met verhelderende afbeeldingen uit vroegere tijden en leuke anekdotes. Ik kom graag weer eens terug voor zo’n wandeling.
  Hartelijke groet, Anky Franken
  21 september 2016

 9. Onze gids verdient een vet compliment! Want ga er maar aanstaan; je gaat op pad met een grote groep oud-docenten van het Nova College, die, zoals je weet, altijd alles beter weten. Toch slaagt Jan erin om dit volkje aan zich te binden met zijn terdege kennis, zijn boeiende geschiedenislessen en leuke anekdotes. Geholpen door het prachtige herfstweer hebben we een leuke en leerzame middag gehad. Dus hulde aan Jan Hoving, een Cajanus onder de gidsen. 21 september 2016

 10. Beste Jan,
  Dank je wel voor de bijzondere wandeling door de Vijfhoek, wij mijn kinderen en mijn zus en ikzelf, hebben enorm genoten. En heel veel geleerd over deze mooie wijk in het centrum van Haarlem. Wat kan jij boeiend en leuk vertellen. Vol enthousiasme en met veel kennis van de geschiedenis en het ontstaan van de Vijfhoek.
  Een echte aanrader, nogmaals hartelijk bedankt.
  1 oktober 2016

 11. Sociëteit Vereeniging ligt vlakbij de Vijfhoek. Dat vond ik een goede reden om Jan Hoving te vragen een groep leden door ‘zijn’ en ‘mijn’ wijk rond te leiden. Het werd een leuke middag, waarop Jan enthousiast vertelde over zeer uiteenlopende onderwerpen, zoals Grieken, skeletten, poep en pies, koningshuis, stadspoorten, toneel, reuzen, katoen en gevelstenen. Jan bracht de historie enthousiast tot leven en sloeg leuke bruggen naar het heden. Hij eindigde op ons verzoek bij Andriessen piano’s en vleugels aan de Botermarkt, waar eigenaar Frank Bonarius vol passie vertelde over het restaureren van oude instrumenten. Namens alle deelnemers bedankt voor de mooie middag! 5 november 2016

 12. Gisteren de stadswandeling gedaan door mijn geboortestad en de wijk waar ik in mijn jeugd heb gewoond. Wat een ontzettende leuke ervaring en wat weet Jan veel van de Vijfhoek en kan het ook nog op een boeiende manier vertellen. Hofjes en plekjes gezien waar ik het bestaan niet van wist. Echt de moeite waard.
  Ook leuk als teamuitje of familieuitje en dan eindigen in één van de vele gezellige kroegjes. 5 maart 2017

 13. De wandeling op 4 maart was een leuke en leerzame ervaring! Jan weet alles van dit deel van Haarlem en is een begenadigd verteller; hij vertelt honderduit over allerlei historische gebeurtenissen en wetenswaardigheden. Een aanrader!

  Effi en Constantijn,
  Zoetermeer

 14. Met familie uit Haarlem en van daar buiten hebben we genoten van de stadswandeling door de Vijfhoek . Voor iedereen leuk en informatief. Jan vertelt enthousiast en met kennis van zaken over de geschiedenis van de Vijfhoek. Hij zet de tijdsgeest goed neer waardoor je je goed kunt voorstellen hoe mensen eeuwen geleden al in de Vijfhoek leefden. Leuke anekdotes en wetenswaardigheden maakten het voor ons een zeer geslaagde middag die we afsloten met een biertje in de Jopenkerk. 23 april 2017

 15. Beste Jan.

  Hartelijk dank voor de interessante rondleiding in de prachtige Vijfhoek!
  We hebben écht genoten van het ontstaan, de geschiedenis en achtergrond van deze ‘Haarlemse Jordaan’!
  Je deed dit met veel kundigheid, passie en vooral rust.
  Het was heel prettig om naar je te luisteren.
  De foto’s uit het verleden geseald op A4, hoe het er toen uitzag is een hele mooie duidelijke aanvulling. Ook jouw uitstraling (met paarse hoed) gaf een extra dimensie 😉
  Kortom: Top Jan! Bedankt!
  29 april 2017

  Ben & Fiona Hutubessy-Watson

 16. Beste heer Jan Hoving.

  Ik heb de eer om als Hoofdbode van het stadhuis in onze prachtige stad Haarlem te mogen fungeren.
  Echter heb ik dit deel van Haarlem, de Vijfhoek, nog nooit zo mogen aanschouwen.
  Door uw prachtige rondleiding, waan je je een paar eeuwen terug.
  Ja, als de (stads)muren konden spreken…..
  Het was mij een waar genoegen om samen met mijn echtgenote dit te mogen beleven.
  Hartelijk dank voor deze rondleiding!
  29 april 2017

  Ben Hutubessy
  Hoofdbode Stadhuis
  Gemeente Haarlem

 17. Was erg leuk. We wonen al zo’n 30 jaar in de Vijfhoek, maar Jan wist toch nog heel wat onbekende feitjes en anekdotes te vertellen. Ook de “nazit” bij de Wandelaar was erg leuk. Als je echt geïnteresseerd bent heeft hij ook nog een zeer omvangrijk archief in zijn fameuze rode mappen. Een aanrader! 22 mei 2017

 18. Hoi Jan,

  Wat heb ik genoten van de rondwandeling door de Vijfhoek. Altijd leuk en interessant om nieuwe feiten te weten te komen over Haarlem en zijn geschiedenis. Het is en blijft mijn stad. Je vertelt dit op een humoristische manier met veel vaart m.b.v. foto’s, voorbeelden en anekdotes en betrekt hierbij de groep. De ruim twee uur waren voorbij voordat ik er erg in had.
  Deze rondwandeling is geregeld door twee vrienden die samen 120 jaar zijn geworden. Aansluitend was er een borrel bij de Wandelaar op het Nieuwe Kerksplein. Wat heb ik genoten van de combinatie van cultuur, samen wandelen door de mooie Vijfhoek, de geschiedenis van deze bijzondere wijk, de leuke anekdotes en als afsluiting de gezellige borrel met uitzicht op 1 van de mooiste pleinen in Haarlem.

  Het was top! Groetjes Francis.
  22 juli 2017

 19. Gisteren met jou op stap geweest door de Haarlemse Vijfhoek vanuit de Jopenkerk. Leuke en interessante wandeling gemaakt. Daarna gezellig nagepraat met een Jopenbiertje. Hadden we wel verdiend.
  Dat nog maar veel mensen mogen genieten van deze wandeling. Bedankt Jan.
  Jan, Anita Bram en Barbara.
  4 september 2017

 20. Wij hebben ook op zondag 3 september de wandeling door de Vijfhoek gemaakt, in combinatie met bezoek aan de Jopenkerk en natuurlijk een Jopen biertje!
  De wandeling vonden we interessant, je wist ons veel te vertellen over Haarlem! Daarna met een gezellige groep in de Jopen brouwerij nog nagepraat onder het genot van een Malle Babbe en een Ongelovige Thomas!
  Bedankt en groeten van Marco en Margriet Donders, de kruikenzeikers 🙂

 21. Met een groep van 17 personen in de leeftijd van 11 tot 78 hebben wij op zondag 1 oktober, olv Jan, de gezellige en leerzame wandeling gedaan. Een historisch en inspirerend verhaal over de Vijfhoek met parallellen naar de huidige tijd. Met anekdotes, het nodige beeldmateriaal, kleinere en grotere weetjes (zijpaadjes), en vooral humor hebben we het erg naar ons zin gehad. 🙂 Aansluitend een heerlijk diner in Restaurant De Wandelaar. Wat een top verjaardagsfeestje alles bij elkaar. Nogmaals bedankt Jan! Groets Eddy

 22. Op 25 september genoten wij met Caritas uit Urk van een wandeling met Jan. Hij weet heel boeiend te vertellen, een uur vliegt voorbij! Jan weet veel over Haarlem en kan dit op zijn eigen unieke manier met veel passie overbrengen…
  Nogmaals bedankt Jan!

 23. Jan, hartelijk bedankt voor de rondwandeling van gisteren, 25 november 2017.
  Jan is een enthousiaste verteller over zijn eigen wijk, de Vijfhoek. Leuk dat niet alleen de feiten en weetjes aan de orde komen, maar met name de anekdotes en de verhalen achter de gevels.
  Leuk dat er lekker ruimte is voor het stellen van vragen en dat hij wat kleine voorwerpen meegenomen had.
  En last but not least, diverse malen werd Jan begroet door mede-Vijfhoekers. De Vijfhoek als dorp in de grote stad ?
  Jan, bedankt voor je rondleiding. Een aanbeveling waard.

 24. Beste Jan,
  Wat hebben we genoten met ons groepje dames tijdens jouw rondleiding! Op een schitterende zaterdagmiddag heb je ons meegenomen door de smalle straatjes van de Vijfhoek en liet je ons met heel veel passie op een ontzettend leuke manier kennis maken met het verleden van deze prachtige buurt. De tijd vloog voorbij, en iedereen van ons groepje heeft genoten, ook degene die niet perse iets hebben met geschiedenis, omdat jij het zo levendig en leuk wist over te brengen en ons helemaal in de Middeleeuwse sferen liet duiken. Een échte belevenis en wat prachtig dat je met zo veel passie mensen dichterbij dit deel van Haarlem weet te brengen!
  Hartelijke groet, Karin
  12 mei 2018

 25. Op 1 augustus verzamelden we, een aantal senioren van KBO Teylingen, voor een wandeling door de Vijfhoek van Haarlem. De wandeling startte bij het Wilsonplein alwaar onze gids, Jan Hoving, ons stond op te wachten. Na de kennismaking doken we gelijk de Vijfhoek in. Jan vertelde over uiteenlopende onderwerpen zoals de stadspoorten en het leven en de economie door de eeuwen heen in de Vijfhoek. Ook werd een bezoek gebracht aan de Nieuwe Kerk. De wandeling ging naar de Botermarkt en eindigde met een bezoek aan het Proveniershofje. Het was een heel bijzondere wandeling mede door de fantastische verteller, Jan Hoving. We hebben er allemaal van genoten.

 26. De wandeling van Jan is echt een aanrader. Een beleving. Leuk ook voor een groepsuitje. Vroegere tijden komen tot leven, panden krijgen betekenis, het geeft een andere kijk op deze pracht wijk van Haarlem, met z’n hofjes, straatjes en een pracht kerk. Het gaf onze reunie met oud collega’s van ABN een geweldige start, na het lokaal gebrouwen bier in de Jopenkerk kon het niet meer stuk! 7 november 2018

 27. Beste Jan.

  Ik wil je bedanken voor de heerlijke middag gisteren. We vonden het heel interessant, ontspannen en gezellig. Leuk om zo op stap te zijn in De Vijfhoek en de buurt beter te leren kennen.

  Zeker een aanrader!

  Groetjes Sandra.
  13 april 2019

 28. Laatst een superleuke wandeling door de Vijfhoek gedaan. Jan weet veel leuke verhalen en maakt er echt iets leuks van! Een aanrader!
  29 juni 2019

 29. Wij vonden het een erg boeiende wandeling vanmiddag !
  Wat kan je veel vertellen, echt heel veel. Nog bedankt hiervoor.
  25 juli 2020

 30. Hartelijk dank Jan voor je deskundige rondleiding.
  Het was een zeer geslaagde en gezellige middag.
  Groeten Nel
  27 juni 2021

 31. Wat heb je ons een enorm plezier gedaan. Iedereen in de groep was enthousiast over je mooie historische verhalen.
  25 september 2021

 32. Zelfs na jaren gewoond te hebben in de Vijfhoek waren er voor mij nog veel wetenswaardigheden! Nogmaals dankjewel 🙏 Jan voor de super leuke wandeling namens de ‘girlsclub Daphne’. 27 februari 2022

 33. Gevelstenen is ook een mooi verhaal.
  Nadat ik Jans verhaal tijdens zijn 5Hoek rondleiding hoorde,
  was ik helemaal om wat betreft gevelstenen.
  Die zijn cool.
  28 mei 2022

 34. Hartelijk dank voor je rondleiding vanmiddag.
  We kregen veel reacties van mensen die het geweldig leuk en interessant vonden. Dus dat was een geslaagd evenement!
  Hartelijke groet Jan
  16 oktober 2022

 35. Dag meneer Hoving, beste Jan,

  Ter herinnering aan het bezoek op zondag 2 oktober 2022 van de groep West-Vlamingen aan de Nieuwe Kerk waar u ons hebt gegidst.
  Ook uw inbreng maakte van ons weekend een geslaagde uitstap, waarvoor hartelijk dank.

  Met vriendelijke groeten,

  Raymond Six
  http://www.geuzenproject.be

 36. Vandaag, 29 oktober 2022 heeft Jan ons, 12 mensen van Klup, meegenomen door de Vijfhoek.
  Wat een heerlijke wandeling en wat een kennis heeft Jan. Bedankt Jan voor de fijne dag!

 37. Met vrienden, Haarlemmers en niet-Haarlemmers, een hele leerzame, gezellige wandeling gedaan met Jan. Hij weet veel en kan het allemaal zeer duidelijk en met humor vertellen. Daarbij leuke sheets ter illustratie. We hebben genoten, 29 april 2023

 38. Op een prachtige zaterdagmiddag verzamelde een groep vrienden zich voor de stadsschouwburg met uitzicht op de vrolijke houten vogels van Vijfhoeker en kunstenaar Hannes Kuiper aan het Wilsonsplein.
  Jan, die oorspronkelijk geen Haarlemmer is maar afkomstig is uit het Groningse land, loodst ons met veel enthousiasme en historische verhalen door de boeiende geschiedenis van de Vijfhoek. We worden verrast door de prachtige panden en mooie kerk aan het Nieuwe Kerksplein. Vrolijk worden we van de vele anekdotes, maar ook omdat we plotsklaps voor een pand staan waar een aantal van ons lang geleden fijne stapavonden heeft beleefd, namelijk in discotheek The Sound van Bonnie Gotlieb. Het was een bijzonder leuke middag in een heel mooi stukje Haarlem.
  Bedankt Jan, voor de geweldige rondleiding.
  29 april 2023

 39. Beste Jan,

  Ontzettend bedankt voor de mooie wandeling en de geweldige verhalen over deze historierijke buurt. Je vertelt zo enthousiast en liefdevol over deze buurt. De cast en crew van club kenau heeft hier veel inspiratie uit gehaald voor nieuwe ideeen. We komen graag nog een keer terug voor meer mooie verhalen over deze bijzondere buurt in het mooie Haarlem. Nogmaals veel dank!!
  Liefs,
  Club Kenau
  8 september 2023

 40. Zaterdag 13 april een fantastische rondwandeling gehad door de Vijfhoek, we hebben er van genoten! Gids Jan Hoving heeft daar alles aan bijgedragen, wat weet hij veel, daar hebben wij als ‘Haarlemmers’ nog veel van kunnen leren! Wat was het toch een prachtige omgeving waar we onze jeugd mochten doorbrengen, jammer dat je dat als kind allemaal niet zo door had, je wist niet beter! Het was weer even ‘thuis komen’!
  Dank je Jan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *